V teplých dnech by měla být voda i na talíři.
Léto přeje změně životního stylu. Díky teplému pěknému počasí máme tendenci pohybovat se častěji a déle na čerstvém vzduchu a sahat po lehčí stravě.
Léto je ideálním obdobím, kdy si osvojit zdravější každodenní návyky a přenést je i do zimy.
Čtěte také:
Poškozenou podlahu si opravíte i sami
Věčně nutná zelenina a ovoce
V případě stravování je známým faktem, že jeho nejdůležitější součástí je dostatek zeleniny a ovoce. Lehčí stravu v této formě si v bohatém množství lze dopřát právě v letním období.
Ovoce a zelenina dodají organismu nejen vodu, ale také další prospěšné látky: vlákninu, vitamíny, minerální látky a množství ochranných látek.
„Nejvíce cenných látek se uchová v nápojích z mixovaného ovoce, nazývaných také smoothies. Příprava je velmi jednoduchá – stačí vložit ovoce do mixéru, podle potřeby přidat trochu vody a rozmixovat.
Loupáním, odšťavňováním či převařováním ovoce se ochranné látky ztrácejí,“ upozorňuje Kateřina Babinská specialistka na výživu z Lékařské fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.
Více ovoce a zeleniny, více vody
V létě pocením a pobytem na horkém slunci ztrácí tělo více vody.
Hydratace je rovněž důležitá během všech ročních období, v létě nám s ní však pomáhá ovoce a zelenina.
Konzumace ovoce a zeleniny během horkých letních dnů pomůže organismu doplnit vodu, jejíž nedostatek se nejčastěji projevuje bolestmi hlavy, nevolností či nadměrnou únavou.
„Při dehydrataci se totiž „zahušťuje“ prostředí ve všech buňkách organismu, v důsledku čehož se v nich narušují procesy látkové přeměny. Projeví se to poruchami funkce různých orgánů a systémů. Už i mírný nedostatek vody v těle (úbytek 1 – 3 % tělesné hmotnosti) nepříznivě ovlivňuje nervovou a duševní činnost: zhoršuje paměťové funkce, pozornost, soustředěnost a reakční čas,“ vystříhá Kateřina Babinská z Fyziologického ústavu LF UK.
Nedostatečný příjem tekutin je podle odbornice UK také jednou z častých příčin zácpy. Při nedostatku vody v těle se však také zvyšuje riziko infekcí močových cest.
Navíc u dehydrovaných pacientů byla zjištěna vyšší úmrtnost, například na cévní mozkové příhody.
Pokud tělu chcete dodat opravdu dostatek tekutin, pomozte si některými druhy ovoce a zeleniny.
Kateřina Babinská doporučuje několik druhů, které se staly vítězi v „soutěži“ o nejvyšší obsah vody.
Z ovoce jsou to červený meloun, jahody, maliny, žlutý meloun a meruňky, ze zeleniny zejména okurky, rajčata či dýně.